Coeliakie

Glutenintolerantie

Coeliakie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in veel graanproducten en is verwerkt in ongeveer 80% van de voedingsmiddelen in de supermarkt. Tevens bevatten producten die gluten bevatten belangrijke voedingsstoffen, die onmisbaar zijn voor een gezond lichaam.

Glutenintolerantie

Bij mensen met glutenintolerantie, alias coeliakie, leidt het eten van gluten echter tot beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kunnen de darmen niet meer optimaal functioneren en treden er klachten op. Dergelijke klachten zijn, onder andere, een opgezette buik, diarree, obstipatie, buikpijn, bloedarmoede, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, botontkalking en een tekort aan diverse voedingsstoffen.

Glutenvrijdieet

Dé oplossing voor mensen met glutenintolerantie is een glutenvrijdieet. Dit houdt in dat alle gluten worden vermeden, met het gevolg dat de dunne darm kan herstellen. Ook bij een glutenvrijdieet is volwaardige voeding van groot belang. Dit betekent dat de voedingsstoffen die het lichaam misloopt door het vermijden van gluten, moeten worden geleverd door andere voedingsmiddelen.

Bent u op zoek naar een glutenvrijdieet op maat? De voedingsdeskundigen van diëtistenteam Voeding op maat staan voor u klaar.  Wij bieden u persoonlijke en professionele begeleiding, gewoon bij u in de buurt.