Ondergewicht

of ongewenst gewichtsverlies

Is er sprake van ondergewicht?

Ondergewicht  ontstaat als de inname van energie structureel lager is dan het verbruik van deze energie. Dit tekort aan energie wordt opgevangen door het aanwezige vet en de spiermassa. De hoeveelheid vet wordt bepaald met behulp van het Body Mass Index (BMI). U kunt uw BMI- waarde als volgt berekenen, met het gewicht in kilogrammen en de lengte in meters:

BMI = Gewicht / (lengte x lengte)

Voor volwassenen geldt:

Beoordeling gewicht BMI
Ondergewicht < 18,5
Normaal gewicht 18,5 – 24,9
Overgewicht graad I 25,0 – 29,9
Obesitas (overgewicht graad II) 30 – 39,9
Morbide obesitas (overgewicht graad III) ≥ 40

Indien uw BMI in de gevarenzone zit, raden wij u aan om verantwoord aan te komen.

Mogelijke oorzaken en gevolgen

Er zijn vele mogelijke oorzaken van ondergewicht en/of ongewenst gewichtsverlies. Door ziekte kan er een gebrek aan eetlust ontstaan, wat vervolgens leidt tot gewichtsverlies. Denk hierbij aan COPD en kanker. Door een depressie kan de fut ontbreken om boodschappen te doen, te koken of te eten. Door een gebrekkige leefstijl kan het zijn dat mensen niet de tijd nemen om te eten. Een te laag gewicht brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. De conditie en weerstand van het lichaam nemen af. Je kan je sneller lusteloos en moe voelen. Indien je een operatie moet ondergaan, kan ondergewicht leiden tot een langzamer herstel. Bij een BMI van 18,5 of lager (bij volwassene) is er een risico op botontkalking.

Een persoonlijk dieetadvies

Voor mensen met een laag gewicht is gezond eten extra belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft. Het eten van te veel (verkeerde) vetten en suikers is ook voor mensen met ondergewicht niet gezond. Om het gewicht te verhogen, is het nodig wat vaker tussen de maaltijden door te eten. Verder doet u er goed aan regelmaat aan te brengen in uw eetpatroon en de tijd te nemen om rustig te eten.

Deze adviezen zijn algemeen. Indien u een persoonlijk en professioneel dieetadvies wenst, kunt u een afspraak maken bij diëtistenpraktijk Voeding op maat. Bij de begeleiding gaan de voedingsdeskundigen samen met u op zoek naar de oorzaak van uw ondergewicht en/of ongewenste gewichtsverlies.